Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Büdös a koszt, ó, lány, ide zsörtölődni jár az ember! Önt egy égi kar inti: frigye sikerülni fog!

2010.04.08

 A kétszintű érettségi bevezetése (és egyben a különeljárású felvételi megszüntetése) óta folyamatos viták vannak a közép- és emelt szint közötti „valódi” különbségekről. Vannak, akik szerint a szimpla középszint annyira egyszerű, hogy tulajdonképpen kínos érettséginek nevezni, mások szerint viszont érdemes arra törekedni, hogy ne csak a bemagolt tudás, hanem a készségek is mérve legyenek, ha már, ugye. Ennek nagyjából megfelelően ez a választás inkább kreatív feladatokat tartalmaz, természetesen nagyban támaszkodva az átlagosnak vehető gimnáziumi irodalom tananyagra (az már más kérdés, hogy ezt miből kalkulálják ki); az emelt szint, na az viszont már más kérdés. Az írásbeliben persze itt is igyekeznek megfelelő teret hagyni a kreativitás kiteljesítésének, de a szóbeli mégsem ragadhat le holmi Harry Pottereknél. Így tulajdonképpen bizonyos szempontból nem teljesen fals az a megállapítás, hogy a régi rendszerhez képest a változás mindössze annyi, hogy van egy könnyített menet is, mivel emelt szinten továbbra sem feladat elfelejtett skandináv költők életrajzának teljes felsorakoztatása, ami persze nem feltétlenül baj.

Mindezek után, végigolvasva a 2010-re kiadott szóbeli érettségi tételeket, elég jól össze lehet foglalni, hogy mit várnak egy, teszem azt bölcsészkarra jelentkező ifjú vizsgázótól. A széleskörű, mindenféle korból és vegyesen magyar- illetve világirodalomból szemezgető címek közül idén is szépen reprezentálnak a nyugatos szerzők, szerepet kapott például Kosztolányi és Karinthy is, ráadásul meghökkentően érdekes témákban. Persze lehet, hogy nem is meghökkentő az egész, csak az ember mindig valami nagyon szigorú dologra asszociál arról, hogy érettségi, de első ránézésre az „Elbeszélésmódok és nézőpontok az Esti Kornélban”, illetve a „Kortárs magyar irodalom nagyjainak megjelenítése az Így írtok ti című műben” egész jónak tűnik, egyszóval: húznám.

 

A címként felhasznált rejtvényt mindenki oldja meg maga, természetesen az egymást folyamatosan fricskázó két szerző tollából származnak, és őszintén szólva szerintem már ennyi sokat segíthet a karikás szemekkel jegyzetelőknek abban, hogy kicsit ellazuljanak: így könnyű azonosulni, a Szigeti veszedelem (szintén kidolgozásra vár...) pedig nyilván már más kérdés.

Karinthy Frigyes: Így írtok ti

Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.